Select Page

Este mateix matí ha tingut lloc, a la Casa de Cultura d’Altea, el tradicional esmorzar informatiu de Nadal de l’Ajuntament d’Altea amb els mitjans de comunicació. Una convocatòria que l’Equip de Govern aprofita per fer balanç de la gestió municipal durant el darrer any i també per anunciar projectes d’imminent posada en marxa; així com per respondre qualsevol qüestió de l’interès dels presents. Una jornada de treball que ha donat inici amb la benvinguda als presents de l’alcalde, Diego Zaragozí, a qui han acompanyat en l’ús de la paraula la portaveu hui del grup municipal PSPV-PSOE, Anna Lanuza i la portaveu de Compromís, Aurora Serrat.

Com ha indicat l’alcalde a l’inici, “este ha sigut any electoral i hi ha hagut canvis de govern a molts llocs, però este no ha sigut el cas d’Altea en què seguim governant Compromís i PSOE, encara que amb moltes persones diferents”. “Tinc un equip jove, il·lusionat i que ha vingut a treballar, del qual n’estic molt content”; ha matisat Diego Zaragozí, que ha realitzat un balanç de gestió molt positiu i ha anunciat que “es preveuen uns pressupostos per al 2024 la despesa dels quals siga continguda i els ingressos no siguen més grans, amb l’objectiu de no augmentar els impostos i les taxes municipals; a més que no veurà reduïdes les inversions gràcies a les subvencions que arriben a l’Ajuntament d’Altea”.

Pel que fa a les accions en marxa que Diego Zaragozí considera destacables per al futur immediat del municipi, este ha subratllat l’inici de les obres del Pla Parcial Bellas Artes. Un projecte que es remunta a més de 20 anys enrere. “Crec que és un pla necessari perquè Altea necessita un creixement. Cal que s’oferisca habitatge nou i este desenvolupament ho permetrà”. Ha comentat l’alcalde.

Un altre dels temes a què el primer edil alteà s’ha referit com a determinant per a Altea ha sigut el treball dut a terme en el darrer any encaminat a obtenir la resolució del contracte amb Asterita per a la Gestió Integral del Servei Públic d’Aparcaments, “que asfixia a Altea”. Una resolució de contracte que, segons les previsions de l’Ajuntament, podria arribar el primer trimestre del 2024.

A més, Diego Zaragozí ha apel·lat a la importància que té per a Altea el que s’haja aprovat el Pla General Estructural d’Altea, l’aprovació definitiva del qual depèn de Conselleria i en la redacció del qual s’està treballant des de fa dècades. “Esperem que el primer semestre de l’any que ve el Pla vinga aprovat definitivament. És un pla que marca el progrés i l’evolució d’Altea i que a uns agradarà més i altres menys, però que advoca pel desenvolupament general d’Altea i conté aportacions de tots els equips de govern des que va ser alcalde Andrés Ripoll fins al dia de hui”.

Diego Zaragozí ha mostrat inquietud per dos dels projectes importants per a Altea, com són la conducció d’aigua potable des del Montagud fins al dipòsit del Cementeri, la inversió del qual ascendeix a 1.300.000€ i l’execució de la potabilitzadora, el cost dels quals ascendeix a 900.000 €. Les dos inversions compromeses per al 2024 amb el Govern regional i que ara s’han posposat per al 2025.

I l’Alcalde ha volgut tancar la seua intervenció fent esment als alteans que en este darrer any han aconseguit èxits a les seues carreres professionals o esportives. “Hi ha hagut moltes persones d’Altea que el 2023 han rebut reconeixements al món de l’espectacle, al món de la cultura i també a l’esportiu. Tenim gent que ha evolucionat i ha sigut reconeguda i això en un motiu d’orgull per a Altea”, ha conclòs Diego Zaragozí, alcalde d’Altea, que ha cedit la paraula a les portaveus dels dos grups que conformen  l’Equip de Govern.

En nom del grup municipal socialista, Anna Lanuza ha començat la seua intervenció agraint també als mitjans de comunicació la tasca informativa diària i ha apel·lat a la unió de l’Equip de Govern en el treball de gestió municipal. “No sentim que hi ha dos partits. Tenim una cohesió molt forta, no sols políticament, sinó també personal i a l’hora de treballar per a la ciutadania és positiu”.

Anna Lanuza ha dut a terme un repàs de les principals accions dutes a terme des de les regidories que té delegades el seu grup municipal, començant per Comerç, que “s’ha centrat a impulsar el teixit comercial i hostaler a través de diferents accions com són les campanyes de promoció, jornades gastronòmiques, cursos de formació, emissió de bons consum, entre d’altres i el suport a les entitats i associacions del municipi del sector com és ALCEA, per exemple”.

De l’àrea de Comerç, Lanuza ha recordat la reubicació que es durà a terme al gener del mercat ambulant de la verdura dels dimarts, que passarà a estar ubicat al costat del de la roba a l’aparcament de Garganes-Basseta. Una reubicació que permetrà descongestionar el trànsit a l’Avda la Nucia, disminuir els costos de neteja i facilitar als usuaris les compres.

L’edil del PSPV-PSOE ha recordat que el Pla de Recuperació Transformació i Resiliència, a través dels Fons Next Generation, cofinançats per la Unió Europea i el Ministeri d’Indústria i Comerç ha aportat al municipi fons de fins a 511.000€ que es destinaran a la majoria a l’execució de passos de vianants intel·ligents, la inversió dels quals ascendeix a una mica més de 81.000€; domotització del Mercat Municipal, amb una inversió de 125.310€; la col·locació de cartells Mupi digitals que seran controlats de manera remota per facilitar informació de serveis municipals i turístics, que també estaran a disposició del comerç per poder llançar campanyes publicitàries; formació en idiomes per als comerciants; publicitat i posicionament a xarxes, amb l’objectiu d’augmentar la presència i el posicionament a xarxes socials, augmentant així la visibilitat de l’Altea, entre d’altres.

Pel que fa a les àrees que gestiona directament Anna Lanuza, Benestar Social, Sanitat, Igualtat, Tercera Edat i Comunicació, l’edil ha subratllat la feina feta per a l’aprovació del Pla Municipal d’Inclusió i Cohesió Social i el Pla Estratègic de Serveis Socials i que permeten treballar de forma més directa en l’ajuda a les famílies i persones. A més, ha anunciat per al 2004 l’aprovació del IV Pla Municipal de Drogodependències i el I Pla Municipal d’Igualtat i Diversitat LGTBIQ+.

En matèria de Diversitat Funcional, la responsable d’àrea ha recordat les ajudes convocades per a menors i ha revelat la intenció d’ampliar-les a persones adultes i les Jornades de Diversitat Funcional, dutes a terme la setmana passada al Poliesportiu Municipal.

En matèria d’Infància, Adolescència i Família, Lanuza s’ha referit al Pla Corresponsables que ha permès l’obertura de la Ludoteca Municipal; el suport a les activitats estivals, incloent-hi servei de menjador estival per a 50 menors, campanyes escolars per donar suport a l’inici de curs amb material escolar, calçat i productes d’higiene. “Per al 2024, possiblement comptem amb un equip especialitzat d’Infància i Adolescència adreçat al suport d’integració socioeducativa i psicològica de menors en situació de risc o desprotecció”. I pel que fa a la inclusió, s’ha consolidat la figura professional de l’integrador social amb l’atenció a 120 famílies. “Pel 2024, probablement Altea compte amb un equip de professionals que facen itineraris personalitzats d’inclusió social”. Ha adelantat la regidora.

Pel que fa a la Tercera Edat, Anna Lanuza ha fet referència a la feina que du a terme l’Observatori de Majors amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida i la integració d’este sector poblacional.

De la regidoria d’Igualtat, Lanuza s’ha referit a l’èxit de les I Jornades Abolicionistes, celebrades amb motiu del 25N i la proposta de les quals és continuar amb la iniciativa el 2024; alhora que aprovar una ordenança municipal abolicionista de la prostitució.

A més, l’edil ha expressat el desig que Conselleria seguisca endavant amb la construcció del Centre de Dia, ubicat a l’Avda/ Benidorm, Pla Parcial Belles Arts. Un Pla que els darrers dies ha donat molt a parlar a conseqüència d’unes colònies de gats que, abans de la seua reubicació, tenien el seu hàbitat al terreny que ocupa el Pla.

Un tema a què Anna Lanuza s’ha referit desmentint les informacions aparegudes en alguns mitjans de comunicació sobre la paralització de les obres del Pla Parcial Belles Arts a conseqüència de les colònies de despeses. “Alguns mitjans s’han fet ressò d’una notícia molt mediàtica que té a veure amb el Benestar Animal. És molt sucosa la notícia de la paralització d’un Pla Parcial amb 1.200 vivendes i m’agradaria aclarir que no és cert que el Pla s’haja paralitzat. En cap moment el Jutjat ha notificat a l’Ajuntament que hi haja qualsevol mesura cautelar que paralitze el Pla i si ens agafem a la publicació en xarxes realitzada per l’associació Bigatos, tampoc no posa que es paralitze el Pla, encara que s’ha publicat el contrari. El que diu és que en tot cas, s’han de dipositar al Jutjat 20.000€ i en el moment en què es dipositen es posarà en marxa una mesura cautelar, no de paralització del Pla Parcial, sinó que no es podrà treballar al lloc on hi haja colònies felines que no estiguen reubicades. No entenem les accions de les associacions, ni de la persona que els estiga assessorant, no entenem tampoc la publicació que es paralitza el Pla Parcial, quan no hem rebut en cap moment notificació”.

Pel que fa a la reubicació de les colònies, Anna Lanuza, responsable de l’àrea de Benestar Animal, ha explicat que “setmanes abans que començaren les obres, des del departament, amb la veterinària municipal al capdavant, ens vam reunir amb el departament d’Urbanisme per començar la reubicació de les colònies, amb els plans d’obra presents, facilitats per l’urbanitzador, per reubicar-los i estos treballs es van iniciar amb temps; però hi ha moments que de vegades ens trobem amb impediments per a la reubicació que parteixen de les pròpies associacions i no entenem quina és la finalitat ja que des del minut zero l’Ajuntament ha posat totes les facilitats per dur a terme la tasca”. “Estem sorpresos de les dimensions que ha agafat la notícia perquè la realitat és que no hi ha cap indici judicial que s’haja de paralitzar el Pla Parcial per les colònies de gats”. Ha conclòs Anna Lanuza.

I ha sigut la portaveu de Compromís, Aurora Serrat la que ha tancat el torn d’intervencions. Serrat s´ha referit al gran nombre d´activitats que conformen la programació cultural del municipi. “Ningú no discuteix que Altea és un referent cultural amb una oferta consolidada que compta amb projectes artístics, musicals, teatrals i literaris de primer nivell”; ha expressat l´edil, que ha destacat que “el 2023 hem apostat per l´art al carrer amb l´exposició d´Antoni Miró, la donació de l´obra Atalaya Terra de l´escultor Viktor Ferrando i l´adquisició de l´Abraç de Pepe Azorín, a més de l’execució de l’escultura, el nom d’Altea”.

Seguint amb la cultura, Serrat ha recordat la celebració del 120è aniversari del pintor Navarro Ramón. I parlant de referents, l’edil ha anunciat que este proper any Com sona l’ESO tornarà a tenir lloc a Altea.

Aurora s’ha referit que “la Cultura és també un dels nostres referents turístics, l’àrea dels quals treballa fermament en la desestacionalització de l’oferta i les visites al municipi. En este punt l’edil ha recordat que Altea va ser la primera destinació turística intel·ligent certificat de menys de 50.000 habitants. A més, la regidora s’ha referit als fruits que comencen a veure de les accions dels Plans de Sostenibilitat Turística a Destinació, gràcies als quals l’Ajuntament ha rebut 4 milions d’euros en subvencions. Com a exemple d’estos fruits, Serrat ha nomenat la il·luminació ornamental de l’Església Parroquial; la instal·lació del panell d’intel·ligència de dades; els informes de mobilitat i pernoctació; l’App Altea Ciutat Turística; que tindrà informació actualitzada per a turistes i residents juntament amb la informació d’aparcaments, rutes de vianants i recursos turístics; entre d’altres.

De l’àrea d’Esports, Aurora Serrat ha parlat d’una continuïtat als treballs d’ampliació de serveis esportius i d’activitat física. “En este darrer any hem sigut seu de competicions autonòmiques i estatals, a més que la nostra badia és testimoni d´importants competicions nàutiques”. Ha apuntat l´edil, qui ha informat de l´ampliació hasta 15 les modalitats a les Escoles Esportives Municipals; la reactivació de serveis com el Gimnàs Municipal i la renovació d’instal·lacions com el camp de gespa artificial i la pista del Poliesportiu Garganes.

Menció especial ha dedicat l´edil d´Infraestructures a la reparació, modernització i reactivació de la Piscina Municipal. “S’han renovat pràcticament tota la maquinària i la infraestructura de la piscina. L’èxit ha sigut tan que gairebé totes les activitats que ofereix estan plenes i fins i tot hi ha llista d’espera per a algunes”. Ha declarat la portaveu de Compromís, que ha tancat el repàs a l’àrea esportiva i ha posat l’Ajuntament a disposició d’entitats, clubs i associacions del municipi.

De l’àrea de Joventut, Aurora Serrat ha recordat la celebració del II Fòrum Jove que ha recollit les preocupacions i necessitats dels joves d’Altea i s’ha fet evident que està el tema de l’emancipació, la formació i l’oci. Camp en què es preveu la redacció de les bases que regulen la nova borsa de lloguer per a joves, que servirà per conèixer el nombre de persones demandants de lloguer per als habitatges disponibles al parc d’habitatge públic.

I també en relació amb la joventut, Aurora Serrat ha fet esment al projecte europeu Erasmus+, els cursos de formació i el Cos Europeu de Solidaritat, dels quals se n’han beneficiat el 2023 42 persones amb un cost de 1.095.400€ finançats amb fons europeus.

Parlant de Fons Europeus, L’Ajuntament d’Altea ha obtingut 5 milions d’euros per al programa de Rehabilitació de Barris, que actuarà a 346 habitatges de 24 edificis, que afecten unes 1.000 persones i que farà estos habitatges més sostenibles i accessibles. Una ajuda que gestionarà l’Oficina de l’Habitatge. Alhora es reurbanitzaran els carrers Zubeldía i Alfàbiga.

Seguint amb les subvencions rebudes, Aurora Serrat ha anunciat que esta mateixa setmana l’Ajuntament d’Altea ha aconseguit una nova subvenció procedent de la Generalitat, mitjançant Fons Europeus, de 656.324€ que permetrà iniciar la implantació del Pla Local de Residus.

Continuant amb el medi ambient, el Projecte de Restauració Ecològica i millora de la capacitat de laminació de la desembocadura del riu Algar, valorat en gairebé 1 milió d’euros, que suposa, en paraules de l’edil, “l’inici d’un llarg procés de recuperació i posada en valor d’este espai amb la restauració dels darrers 1.600 metres de la desembocadura del riu en una superfície de 27 hectàrees”. Una execució la licitació de la qual es durà a terme a principis del proper any 2024.

També el manteniment al Barranc dels Arcs i els treballs de prevenció d’incendis centren les accions mediambientals que en estos moments s’estan duent a terme.

Un altre dels temes principals d’interès del consistori és la finalització del Pla Rector d’Ús i Gestió del Monument Natural de l’Aflorament Volcànic i la Platja Fòssil de Cap Negret, iniciat per l’anterior Govern Valencià, que adoptava mesures cautelars de protecció preventiva per als propers 3 anys durant la redacció del Pla.

Com a responsable d’Infraestructures i Empresa Pública, Aurora Serrat ha citat les obres que estan executant-se a l’entrada principal de Palau Altea que es troben a la seua última fase. També estan concloent els treballs d’aportació d’àrids a la Platja del Bol, la inversió dels quals ascendeix a 1.163.000€ i el conjunt de tota l’actuació realitzada a la zona ha tingut un cost que supera els 5.200.000€. Un projecte de remodelació del Front Litoral que ha sigut premiat amb el Primer Premi a la Mobilitat.

I si de grans projectes parlem, cal fer referència al Projecte d’Acondicionament del Bulevard de l’Avinguda Comunitat Valenciana, l’acta de replantejament del qual ja ha sigut signada i que donarà inici passades les festes nadalenques, segons ha anunciat la portaveu de Compromís. Este projecte, el cost del qual puja a 1.449.842€, inclou l’execució de dos zones per a ús infantil, parcs, zona de gimnàstica passiva destinada a persones de més edat, zones d’ombra, enjardinades, zona de calistènia i espai de passeig.

Pel que fa a projectes i obres que aviat es reiniciaran, Aurora Serrat s’ha referit a les obres del carrer Sol i carrer Alacant que no han pogut donar inici per problemes amb la segona empresa adjudicatària, que finalment s’han resolt amb una rescissió per mutu acord del contracte i s’ha fet una nova adjudicació a una de les empreses que ja es van presentar al concurs. “Esperem que les obres donen inici al mes de gener”; ha apuntat l’edil, que també ha posat gener com a mes en què donaran inici les obres dels ponts del Mascarat i riu Algar, en què FGV executarà un segon pont paral·lel a l’existent i els costos del qual pugen a gairebé 5 milions d’euros .

De subvencions ha continuat parlant Aurora Serrat, recordant la de 2.200.000 € del MITECO per a la Digitalització del Cicle de l’Aigua i la de 3.387.839 € per finançar el que es coneix com “El Terciari”, projecte de tractament de l’estació depuradora d’Altea. Finalment ha anunciat la subvenció de la Diputació Provincial d’Alacant de 396.000 € que permetrà la millora del camí de Sogai. Un projecte valorat a 479.000€.

Aurora Serrat ha conclòs fent referència a l’Empresa Pública i als treballs que esta desenvolupa. Treballs per als quals, s’han sumat a la seua plantilla 8 places noves i es preveuen noves comandes de gestió.

Després d’este recordatori de les principals accions a la gestió municipal del 2023 i anunci d’inici imminent de projectes, l’Alcalde Diego Zaragozí ha desitjat bones festes als presents a l’esmorzar de treball de Nadal; així com a alteans i alteanes, a qui ha convidat a participar de les activitats previstes per als propers dies, com el Mercat de Nadal, la inauguració del qual té lloc esta mateixa vesprada.

 

Pin It on Pinterest